Zašto je bitno primenjivati pravilnu tehniku pranja zuba?

Pravilno pranje zuba je osnova za zdrav i lep osmeh. Sa obukom o pravilnom načinu odžavanja oralne higijene treba početi još od malih nogu. Najčešće primenjivana metoda, a ujedno i najpraktičnija za pacijenta je tzv. klizna metoda,  koja podrazumeva da se gornji zubi peru kako „kiša pada“, a donji kako „trava raste“. Vlakna četkice se postavljaju pod  uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osovinu zuba, tako da jednim delom prelazi preko desni, a drugim delom preko zuba. Potom se vrše pokreti na dole kada se peru gornji zubi, tj. pokreti na gore  kada se peru donji zubi. Vlakna četkice obuhvataju 2-3 zuba, pokret treba ponoviti minimum pet puta, a zatim preći na sledeću grupu zuba. Najlakše je prvo prati zube u gornjoj vilici spolja, potom iznutra, a tek posle toga preći na zube u donjoj vilici i ponoviti postupak. Jedine površine zuba koje se peru horizontalnom metodom tzv. pokretima ribanja su grizne površine bočnih zuba.

Jedino primenom pravilne tehnike pranja zuba možemo ukloniti meke naslage sa zuba. Ukoliko se održavanju oralne higijene ne pridaje veliki značaj vremenom nastaju promene na mekim tkivima, koje i sam pacijent može uočiti i to u vidu crvenila, otoka i krvarenja gingive, desni. U stručnoj literaturi takve promene su poznatije pod jednim imenom i to GINGIVITIS-zapaljenje gingive, upala desni. Gingivitis je uvod u parodontopatiju, mnogo ozbiljnije i neizlečivo oboljenje potpornog aparata zuba, zbog čega je najbolje sprečiti pojavu istog ili ukoliko postoji sanirati na vreme.

Ukoliko tri  puta u toku dana odvojite 5minuta vremena  i posvetite se pravilnom odrzavanju oralne higijene mogli biste da sprečite nastanak karijesa i parodontopatije, a samim tim da očuvate svoje zdravlje.

Share: