Oralna medicina

Oblast stomtologije koja se bavi promenama na mekim tkivima u usnoj duplji.

Najčešće promene iz ove oblasti sa kojima se pacijenti susreću su mehaničke povrede kao posledica ugriza, grickanja čvrste hrane, povrede nastale četkicom za zube…. Promene nastale na ovakav način su uglavnom bezazlene i sponatano zaceljuju nakon par dana.

Isto tako ulcerozne promene na sluzokoži usne duplje poznatije kao afte su relativno česta pojava i to kod pojedinih pacijenata koji imaju veću sklonost ka njihovoj pojavi. Mogu se prepoznati po svom karakterističnom izgledu, beloj mrlji koja je okružena crvenim prstenom, jako su bolne i mogu se javiti pojedinačno ili više njih na različitim mestima.

Ova oblast stomatologije obuhvata i sve promene na sluzokoži koje mogu biti sastavni deo kliničke slike nekih sistemskih oboljenja, pa je jako bitno svaku promenu u usnoj duplji primećenu od strane pacijenta prijaviti stomatologu.

Sve promene na sluzokoži usne duplje koje spontanu ne nestanu duže od 10 dana treba takođe pijaviti stomatologu.

U nekim slučajevima su potrebne dodatne analize u vidu analize krvne slike, brisa usne duplje, biopsije da bi dobili što validnije informacije o pojavi u usnoj duplji. Najčešće se uključuju i drugi doktori specijalisti iz različitih grana stomatologije i medicine, radi preciznije dijagnoze.