Izbeljivanje zuba

Pojam  estetska stomatologija se najčešće koristi kao izraz koji podrazumeva stomatološke tretmane koji se koriste u cilju poboljšanja izgleda,ali ne obavezno i funkcije pacijentovih desni, zuba i zagrižaja.. Obuhvata poboljšanje dentalne estetike u vidu boje, pozicije, oblika, veličine i poravnjanja zuba.

Medju najčešćim tretmanima iz oblasti estetske stomatologije su beljenje zuba, izrada faseta, korekcije na mekim tkivima.

 

Beljenje zuba

Beljenje zuba je tretman koji se sprovodi i na vitalnim i na avitalnim zubima.

Beljenje avitalnih zuba

Pod avitalnim zubima spadaju svi zubi koji su endodontski lečeni i koji su posledično promenili boju tj. vremenom potamneli. Beljejnje se sprovodi nakon završenog endodontskog tretmana. Intervencija podrazumeva aplikaciju leka unutar zuba više puta u određenim vremenskim razmacima, nakon čega dobijamo željene rezulate.

Beljenje vitalnih zuba

Kod nas u ordinaciji sprovodimo dva načina beljenja vitalnih zuba, kućno-noćnu tehniku beljenja i abulantno beljenje zuba.

Kućno-noćna tehnika beljenja podrazumeva primenu sredstava za beljenje zuba koja se aplikuju u individualno izradjen trej (foliju za zube) i nosi u toku noći ili tokom dana. Procedura se ponavlja više dana za redom, po uputstvu doktora stomatologije. Koriste se manje koncentracije sredstava na bazi karbamid peroksida zbog čega se efekat beljenja javlja postepeno.

Ambulantna tehnika beljenja zuba podrazumeva primenu sredstava koja se aplikuju na zube u ambulanti. Intervencija traje 2-3 sata. U toku tretmana koriste se veće koncentracije vodonik – peroksida, zbog čega je efekat beljenja vidljiv već nakon intervencije.

Na osnovu kliničkog pregleda se procenjuje koja je tehnika  će sekoristiti kod određenih pacijenata. Pre beljenja zuba potrebno je kliničkim pregledom utvrditi da li postoje meke i čvrste naslage,  karijesne lezije, ispuni koji rubno ne zaptivaju, analizom ortopantomografskog snimka potrebno je isključiti postojanje hroničnih periapikalnih lezija…. Samo se čisti i sanirani zubi mogu beliti. Kada su svi uslovi ispunjeni može se razmatrati beljenje zuba kao vid estetske terapije.