Endodoncija

Endodoncija je oblast stomatologije koja se bavi oboljenjima endodoncijuma tj. lečenjem kanala korena zuba. Iako je mnogi potcenjuju, to je grana koja je temelj za buduće konzervativne i protetske radove. Kompleksnost anatomije kanala korenova zuba je poznata samo stomatolozima koji su temeljni u svom radu, posvećeni, i predani.

Endodoncijum predstavlja pulpo-dentinski kompleks. Pulpu tj. zubnu duplju čine krvni sudovi, limfni sudovi, vezivno tkivo, nerv, i ćelije. Dentin je tvrdo zubno tkivo koje se nalazi ispod gledji.
Zubna duplja se nalazi u unutrašnjosti zuba, pa otuda i ime: endo=unutra i edontium=zub.

Etiologija oboljenja zubne duplje je različita. Mikroorganizmi su najčešci razlog, koji preko karijesa gledji i dentina dopiru do unutrašnjosti zuba. Pored ovoga, do oboljenja zubne duplje mogu dovesti i povrede, hemijski faktori, infekcija iz parodontalnog dzepa.

Osnovni cilj svakog stomatološkog tretmana je očuvanje vitaliteta zuba. Ukoliko je došlo do oboljenja zubne duplje, neophodno je ukloniti je. To se moze uraditi na dva načina: parcijalnim uklanjanjem tj. amputacijom ili potpunim uklanjanjem tj. ekstirpacijom.

Kod nas je najpoznatije “vadjenje živca” i “umrtvljivanje živca”. To su odomaćeni izrazi za metodu potpunog uklanjanja zubne duplje. U suštini uklanja se celokupna zubna duplja, a ne samo “živac”.

Tokom svake endodontske intervencije težimo da uklonimo sto manje zdravog zubnog tkiva, zato ćete u nasim radovima videti male “otvore” na zubu. Sto se više zubne supstance sačuva to je zub jači.

U ordinaciji “Lege Artis – Kopanja” za lečenje oboljenja zubne duplje primenjujemo:

  • Indirektna prekrivanja pulpe u cilju ocuvanja vitaliteta
  • Direktna prekrivanja pulpe u cilju očuvanja vitaliteta
  • Lečenje kanala korena zuba. Sve intervencije se rade uz upotrebu koferdama, endomotora sa apeks lokatorom i nikl-titanijumskih instrumenata .
  • Lečenje inficiranih kanala [gangrene zuba, abscess, ciste I granulomi]

U Galeriji možete videti neke od naših radova iz ove oblasti stomatologije.