Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija je grana stomatologije koja se bavi bolestima usta i zuba kod dece i njihovim lečenjem. Preventivna stomatologija se odnosi na sve mere koje se primenjuju kako do oboljenja ne bi došlo.
Edukacija roditelja i dece o oralnom zdravlju je od krucijalnog značaja. Decu treba odvesti kod stomatologa po nicanju prvog mlečnog zuba, a zatim na zakazane kontrole kako bi pratili rast i razvoj zuba i vilica. Roditelji (majke) se još u vreme trudnoće edukuju o ishrani i načinu održavanja oralne higijene svoga deteta.
Građa mlečnih zuba se razlikuje u odnosu na građu stalnih zuba , zbog čega je nastanak i širenje karijesa lakši i brži. Upravo je to razlog zašto kontrole kod dece treba da budu učestalije, minimum na svaka tri meseca.

Dojenje

Po rođenju bebe imaju urođeni refleks sisanja koji se razvija još u toku intrauterinog života. Dojenje predstavlja najprirodniji i najzdraviji način ishrane deteta , jer se putem mleka unose dovoljne količine nutritijenata. Sa stomatološkog aspekta dojenje ima jako bitnu funkciju u razvoju donje vilice, razvoju mišića i celokupnog orofacijalnog sistema. Ukoliko majka iz određenih razloga ne može da doji, alternativa je dohrana pomoću flašice, koje imaju manji otvor kako bi dete aktivno učestvovalo u hranjenju.

Ishrana kod dece

U dečijem dobu je najbitnija raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima , suprotno od ishrane bogate ugljenim hidratima. Najveća opasnost za mlečne zube je hrana sa puno šećera, učestali obroci i neadekvatna oralna higijena. Ishrana deteta na dnevnom nivou podrazumeva tri glavna obroka i dve manje užine, Stomatolozi ne isključuju mogućnost davanja slatkiša deci , ali se oni konzumiraju uz glavni obrok nakon čega sledi pranje zuba.

Loše navike kod dece

Loše navike su one navike koje štetno utiču na razvoj zuba i vilica. U loše navike se ubrajaju sisanje prsta, grickanje stranih predmeta, tiskanje jezika u napred, grickanje usne, disanje na usta, škrgutanje zubima. Loše navike roditelji moraju prepoznati na vreme i u saradnji sa stomatologom delovati u cilju njihovog iskorenjena.