Trudnoca i karijes

„ U trudnoći su mi propali zubi“, „Beba mi je uzela sav kalcijum iz zuba tokom trudnoće“. „Kvalitet zuba mi se pogoršao u trudnoći“ su samo neki od komentara koje možete čuti u neobaveznom razgovoru sa ženama koje su bile ili su trenutno u drugom stanju. Takve fraze se prenose sa kolena na koleno, od usta do usta zbog čega su na našem podnevlju one širokogrudo prihvaćene i ustaljene, a nisu ništa drugo nego samo opravdanje za nemarnost prema svojoj ličnoj oralnoj higijeni.

Trudnoća je svakako drugo stanje, pri čemu se u organizmu dešava niz promena, prvenstveno hormonskih.  Estrogen (polni hormon) se produkuje u organizmu u većoj količini tokom trudnoće, pa samim tim izaziva veću propustljivost zidova kapilara i krvnih sudova zbog čeka se tokom trudnoće i mogu javiti češće upale desni (gingivitisi). Trudnice koje ne održavaju adekvatnu oralnu higijenu, mogu imati samo dodatnih problema upravo iz ovog razloga.

Čak i trudnice koje imaju dobru oralnu higijenu ne moraju biti pošteđene gingivitisa, ali bi u tom slučaju on bio samo kao posledica hormonskih promena.

Preduslov za dobro zdravlje usne duplje je odlična oralna higijena i zdrava ishrana.

Tokom trudnoće se navike u ishrani menjaju. Najčešće se apetit pojačava, pa je i frekventnost unošenja hrane tokom dana, a i u pojedinim slučajima i tokom noći, mnogo veća.

U normalnim okolnostima bi svako od nas trebao da ima pet obroka, tri glavna i dve užine. Tokom trudnoće postoji potreba za stalnim grickanjem nečega. Neke žene to opravdavaju potrebom da ublaže simptome mučnine, druge da im organizam sam traži, treće da moraju tako, jer stariji kažu jedi za dvoje…U tome upravo i jeste problem, učestalijim unošenjem hrane,  a neredovnim održavanjem oralne higijene dolazimo do situacije koja je idealna za razvoj karijesa. Da ne govorimo o noćnim obrocima, nakon kojih se ne operu zubi.

Ukoliko bi se posle svakog obroka zubi oprali, ne bi ni bilo štete.

Takođe se u trudnoći dešava da se kod pojedinih žena jave mučnine i povraćanje, što nimalo nije naivno za oralno zdravlje. PH vrednost usne duplje je oko 5.5, dok je PH vrednost želudačnog soka 1-2. Jaka kiselina iz želudca koja tokom povraćanja dolazi u kontakt sa zubima i te kako šteti zubnu gleđ. Do toga dolazi ukoliko se radi o učestalijem povraćanju, svakodnevnom, što može biti slučaj u trudnoći.

U takvim situacijama je nabolje isprati usta vodom i zatim uzeti gutljaj jogurta, mleka i držati malo u ustima. Na taj način će se kiselost smanjiti, a i zubi će se „nahraniti“ kalcijumom iz melčnog proizvoda.

Share: