Sve što treba da znate o zubima

Postoje dve denticije, mlečna i stalna. Mlečna denticija ima 20 zuba, a stalna 32.

Sa evolucijom broj zuba u stalnoj denticiji se smanjuje, taj broj se odnosi na broj umnjaka, koji može biti varijabilan.

Takodje tokom rasta i razvoja zuba, može doći do izostanka razvoja klica pojedinih zuba, što rezultira izostankom tih zuba u vilici i usnoj duplji, ali isto tako može se desiti da se razvije veći broj klica zuba, što se karakteriše pojavom prekobrojnih zuba u usnoj duplji ili vilici.

Zubi su organ za žvakanje hrane i pripremanje bolusa (zalogaja) za gutanje.

Usta su upravo početni deo gastrointestinalnog trakta i treba preduzeti sve mere kako bi sve strukture u usnoj duplji bile zdrave.

Roditelji moraju znati da su mlečni zubi podjednako važni kao stalni, oni imaju ulogu u žvakanju i čuvanju prostora za stalne zube. Komentari u 21.veku kao što su “MLEČNI ZUBI SE NE POPRAVLJAJU”, “MLEČNI ZUBI SU TU SAMO PRIVREMENO I NE TREBA PUNO MARITI ZA NJIH” su apsolutno apsurdni.

Ukoliko deca nemaju pojedine mlečne zube, ili imaju zube koji su destruisani od karijesa su hendikepirana za žvakanje i pripremanje hrane.

Zato apelujemo da se mlečnim zubima podjednako posvećuje pažnja koliko i stalnim kako bi preventivno i profilaktički delovali na zdravlje zuba vaše deca.

Očuvanje zdravih mlečnih  zuba do fiziološke smene je od krucijalnog značaja za sprečavanje anomalija u razvoju I rastu vilici I zuba stalne denticije. Rezultat takvog ponašanja je svakako uspeh i za stomatologa i za roditelje deteta, kao i za samo dete.

Kada su u pitanju stalni zubi, tu apsolutno nema dileme što se njihovog značaja i opstanka u usnoj duplji tiče. Priroda nas nije darovala trećom denticijom tako da očuvanje svakog stalnog zuba u vilici ima isti značaj kao kada kažemo “čuvaj ih kao oči u glavi”. Olako vadjenje stalnih zuba u budućnosti može predstavljati veći problem mnego lečenje istog.

Share: